Standard Seven Past Papers

PRIMARY SCHOOL STD VII, ENGLISH TEST 1

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 1

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that complete the sentences by shading the letters of the correct answer in the answer sheet provided

  1. I usually ___ my friends on Monday
    1. Visit b. visited c. visit d. visiting e. visitor
  2. The building over there ___ of concrete
    1. Were made b. are made c. has made d. have made e. is made
  3. She ___ the money when the thief robbed her
    1. Counts b. is counting c. was counting d. counting e. counted
  4. He ___ for two days last week
    1. Travels b. travelled c. travelling d. travel e. traveller
  5. The leaders ___ to London tomorrow
    1. Will fly b. flew c. flies d. had flown e. have flown
  6. Hassan was reading when his uncle ___ TV
    1. Is watching b. were watching c. does watching d. was watching e. are watching
  7. We ___ visiting you next month
    1. Shall been b. were been c. have been d. will been e. shall be
  8. Halima ___ to Tanga tomorrow evening
    1. Will go b. have gone c. was going d. has gone e. went
  9. My brother in-law ___ cleaning his house all morning
    1. Have being b. has being c. has been d. have been e. was been
  10. The prisoners have been ____ from jail
    1. Realize b. releasing c. releases d. released e. realized
  11. We always go to school _____ feet
    1. By b. on c. in d. with e. for
  12. Doctor John has told you about your problem, _____?
    1. Hasn’t he b. has he c. hadn’t he d. has he? e. haven’t he
  13. The shopkeeper sold _____ dozen of books
    1. Any b. some c. a d. an e. much
  14. The house belongs to my friends, therefore the house is ____.
    1. Ours b. hers c. yours d. has e. theirs
  15. Hassan is suffering ____ malaria
    1. At b. from c. of d. in e. on
  16. “Juma is not listening in class,” he said. In reported speech the sentence will be: He said that ,
    1. You were not listening in class b. Juma is not listening in class c. you are not listening in class d. Juma was not listening in class e. they were not listening in class
  17. They were both quick, but he was the ___ of all
    1. Quickest b. quicker c. most quick d. quickly e. quicken
  18. They are going to have an accident because the driver is driving ____
    1. Carefully b. careless c. carelessly d. carefulness e. carelessness
  19. The house _____ is blue in colour is ours
    1. Which b. whose c. who d. whom e. what
  20. Which of the following questions is the most appropriate one for this answer, “she is the captain.
    1. Who is she? b. whom is she? c. where is she? d. who is she? e. whose is she?
  21. Catherine is sitting on my left and Mariamu is sitting on my right. I am sitting ___ Catherine and Mariamu
    1. Beside b. between c. next d. behind e. in front
  22. He hurried home ___ he could meet his friend
    1. In order to b. because c. so that d. so as to e. for that
  23. Scholar is a beautiful girl. The word “Schola” has been used as ___
    1. An adjective b. pronoun c. an adverb d. a preposition e. a noun
  24. A man was walking ____ his friend last Thursday
    1. Beside b. besides c. before d. beneath e. in front
  25. Juma ____ the teachers were in the office
    1. With b. together c. also d. and e. both
  26. The river flows ___ the two mountains
    1. Along b. among c. between d. in e. by
  27. These children are ____ eating nor drinking
    1. Neither b. so c. either d. both e. never
  28. Nipael put ___- pepper in his food
    1. Many b. a little c. a few d. any e. small
  29. Nganashe is going to the stadium ____ her friend
    1. By b. and c. with d. or e. at
  30. I am not talking to you, ____?
    1. Do I b. am I c. was I d. do I e. am I

    SECTION B: VOCABULARY

    For each of the following questions, choose the correct answer and shade its letter in the answer sheet provided


    Tangazo



  31. The father to your father is called ___
    1. Father of father b. big father c. grand fatherly d. grandfather e. father’s father
  32. My mother sold a ___ of banana
    1. Bunch b. bunches c. heap d. branch e. group
  33. The noise in the club house was too loud to hear the police ____ outside
    1. Bells b. horns c. alarm d. bang e. sirens
  34. A word “twice” means ___
    1. Too times b. two c. two times d. three times e. second
  35. The evening meal is called ____
    1. Food b. lunch c. breakfast d. dinner e. dish
  36. When people are sick, they should see the ____ for treatment
    1. Teacher b. actor c. doctor d. guardian e. preacher

    SECTION C: COMPOSITION

    This section has four mixed sentences. Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D. shade the letter of the correct answer in your answer sheet

  37. I quickly have breakfast
  38. I wake up early in the morning at 06:00 a.m
  39. I run to school ready for class
  40. I then brush my teeth and wash my face

SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully, then answer questions 41- 45 that follow.

In our region, each year the month of May marks the end of the long rains. It is the best month for most people, especially the farmers, because in that period they are filled with hope for good harvest. On those warm sunny days the beauty of green leaves and colorful flowers make the people’s hearts full of joy and hope. Women sing happy songs: children do the same, and you would think that even leaves in the trees understand this joyful moment!

The grown up children and the young ones whom they look after seem to run about and wander aimlessly, as though they had some sort of madness: but it’s all happiness. They run and play but they are taught to be careful enough not to harm the flowers. Sometimes a tender voice of a lonely baby would be heard rising above the piece of field. And the voice of the mother, distant, yet sounding full of life and energy would rise warning the bigger children to take care of the baby.

 

In the evening the fathers and sons would return home, bringing in the cattle and goats; women bringing in what would be the evening’s meal. The children usually talk. But the man of the house would sit under a family tree, thinking. If it is not dark, he would call a neighbouring elder and have something to say about the village.

 

QUESTIONS

41. What makes the farmers happy?        

42. What do the words “grown up” mean as used in the passage?    

43. The baby was heard crying because it was:

44. The passage suggests that the villagers’ farms were:

45. What was the main work of the villagers?        

 

TEST 1 ANSWERS

1

C

 

2

E

 

3

C

 

4

B

 

5

A

 

6

D



AD

 

7

E

 

8

A

 

9

C

 

10

D

 

11

B

 

12

C

 

13



AD

C

 

14

E

 

15

B

 

16

D

 

17

A

 

18

C

 

19

A

 

20

A



AD

 

21

B

 

22

C

 

23

E

 

24

A

 

25

D

 

26

C

 

27

A

 

28



AD

B

 

29

C

 

30

E

 

31

D

 

32

A

 

33

E

 

34

C

 

35

D

 

36

C

 

37

C

 

38

A

 

39

D

 

40

B

 

 

 

 

ANSWERS

 

41.The hope for good harvest

42.     Bigger than other children

43. left alone

44. considerably big    

45.     Farming and keeping animals

 

 

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 2

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that complete the sentences by shading the letters of the correct answer in the answer sheet provided

  1. The pupils __ when the lights went off. A. Where studying

B.Was studying C. Were studying D. Is studying E. Are studying

  1. The father __ me with a stick yesterday A. Hits B. Hit C. Heat

D.Beats E. Beaten

  1. Mr. Kilunja ___ in his vegetable garden now A. Worked B. Is working

C.Has work D. Work E.Had worked

  1. My friend __ a bath before I arrived. A. Taken B. Taking C. Will take

D.Had taken E. Takes

  1. Sometimes he ___ alone A. Go B. Goes C. Went D. Have gone

E.Going

  1. Some animals __ our crops. A. Destroys B. Has destroyed C.Is destroying D. Was destroying E. Have destroyed
  2. If he ____, we will go with him A. Come B. Coming C. Comes

D.Came e. Had come

  1. Did you ___ your home work last night? A. Finish B. Finishes C. Finished

D.Finishing E. Do finish

  1. Farmers ___maize next year A. Will grow B. Have grown C. Has grown

D.Were growing E.Had grown

  1. Is Andrew ___ well in his studies these days? A. Do B. Does C. Did D. Done E. Doing
  2. ___ she was tired, she worked hard. A. Although B. Inspite C. Despite of

D.Despite E. Even

  1. We wear shoes _____ to protect our feet A. So B. As C. Because D. For

E. In order

  1. This book is __ big to fit in my bag A. Very B. Too C. So D. To E. As
  2. He looks ____ younger since he came back from Loliondo A. Many

B.Any C. Much D. Very e. Some

  1. The man __ stole the books was caught at night A. Whose B. Which

C.Who D. Whom E. What

  1. Will you __ me your pen, please? A. Borrow B. Lend C. Take D. Help

E.Assist

  1. Write the indirect speech for the sentence “My brother will be here tomorrow.” Mary said
    1. Mary said that her brother could be there the next day
    2. Mary said that my brother will be there the next day
    3. Mary said that her brother would be there the next day
    4. Mary said that her brother will be there the next day
    5. Mary said that your brother will be there the next day
  2. Mr. Andrew goes fishing every evening, __? A. Don’t he B.Wasn’t he C. Hasn’t he D. Isn’t he E. Doesn’t he
  3. Mr. and Mrs. Julius have a __ family A. Happily B. Happy C. Happiest

    D. Most happiness E. More happiest

  4. He is both a committed prefect ___ a clever pupil A. But B. With C. And D. For E. Also
  5. I was so exhausted ___ I did not work anymore A. Enough B. Such

    C.Although D. That E. The extent

  6. Did you send me ___ empty parcel? A. A B. Few C. An D. Some

    E.Many

  7. Mr. Oleyetu house is ___ big ___ Mr. Maskini’s house A. So …..as

    B.As …..as C. Too ….as D. So …..that E. Too ……to

  8. He got up early ____ catch the aircraft A. Because B. So that

    C.That to D. In order to E. Therefore

  9. It is cloudy, ____ it will rain today A. And B. That C. Perhaps D. As

    E.So as

  10. My mother uses ____ onion as a spice A. An B. A C. And D. Many

    E.A few

  11. We have known him ____ 1995 A. For B. Since C. By D. At E. In
  12. There was ____ rainfall in January than in February this year. A. Plenty

    B. Most C. Best D. Less E. Plentiful

  13. Ashura bought a ___ of soap and a kilo of sugar A. Bunch B. Pile C.Crowd D. Loaf E. Bar
  14. She injured herself ___ a knife A. With B. By C. On D. And E. Of

     

    SECTION B: VOCABULARY

    For each of the following questions, choose the correct answer and shade its letter in the answer sheet provided

     

  15. A person who cuts other people’s hair is called a ___ A. Saloon B.Barber C. Hair cutter D. Hair dresser E. Hair saloon
  16. A person who defends a country where there is war is called ___ A. A doctor B. A soldier C. A police D. An ambassador E. A pilot
  17. Our cow has just given birth to a __ A. Piglet B. Puppy C. Calf D. Thick E. Kitten
  18. The items: skirt, shirt, pair of trousers and coat are all ___ A. Dresses

    B.Wears C. Blouses D. Clothes E. Pajamas

  19. A pedestrian is a person who ___ A. Pedals the bicycle B.Walks on foot

    C.Travels by car D. Uses a pedal E. Travels by train

  20. When a person does not get some food nutrients, he/she can get ___

    A.Dehydration B. Diabetes C. Measles D. Constipation E.Malnutrition

     

    SECTION C: COMPOSITION

This section has four mixed sentences. Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D.

  1. She jumped out of bed and ran to her mother happily
  2. She found her mother in the kitchen with a cake and some toys
  3. Sheila was still fast asleep in the morning dreaming about her birthday
  4. Suddenly, she heard her mother calling her.

    SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully, then answer questions 41- 45 that follows

Information Technology (IT) is the application of computers and internet to store, retrieve, transmit, and manipulate information, often in the context of a business or other enterprise. IT is considered a subset of information and communications technology (ICT) and has evolved according to the needs.

It is worthwhile noting that the term IT is commonly used as a synonym for computers and computer networks, but it also encompasses other information distribution technologies such as television and telephones. Several industries are associated with information technology, including computer hardware, software, electronics, semiconductors, internet, telecom equipment, engineering, healthcare, e-commerce, and computer services.

Thanks to the continuous development of computers, the original computing systems became minicomputers and later personal computers took the lead. Nowadays, mobile phones are dethroning the personal computer and computing is evolving faster to become disembodied more like a cloud, becoming accessible more easily whenever needed. Information technology has transformed people and companies and has allowed digital technology to influence society and economy alike. It has, in this sense, shaped societies and adapted itself to people’s needs.

If you want a brief history of Information Technology, here is one. Humans were the first “computers”. Then, machines were invented to carry out the computational tasks. Now these machines have given way to new form of information technology. Information has become disembodied accessible from anywhere through cloud technology. Recent advances in IT is the consequence of the development in computing systems.

Humans have been storing, retrieving, manipulating, and communicating information since the Sumerians in Mesopotamia developed writing in about 3000 BC, but the term information technology in its modern sense first appeared in a 1958 article published in the Harvard Business Review; authors Harold J. Leavitt and Thomas L. Whisler commented that “the new technology does not yet have a single established name. We shall call it information technology (IT).” Their definition consists of three categories: techniques for processing, the application of statistical and mathematical methods to decision-making, and the simulation of higher-order thinking through computer programs.

QUESTIONS

  1. What will be the suitable heading of the passage?
  2. principally what make Information technology changing?
  3. According to the author the first computers were___________
  4. What makes development of information technology ?
  5. According to the passage the statement “computing systems are taking the form of clouds” means what?

     

TEST 2 ANSWERS

1

C

 

2

B

 

3

B

 

4

D

 

5

B

 

6

E

 

7

C

 

8

A

 

9

A

 

10

E

 

11

A

 

12

E

 

13

B

 

14

C

 

15

C

 

16

B

 

17

C

 

18

E

 

19

B

 

20

C

 

21

D

 

22

C

 

23

C

 

24

D

 

25

C

 

26

A

 

27

B

 

28

D

 

29

E

 

30

A

 

31

B

 

32

B

 

33

C

 

34

D

 

35

B

 

36

E

 

37

C

 

38

D

 

39

A

 

40

B

 

 

 

 

  1. information technology
  2. the changing needs
  3. humans
  4. advances in computing systems
  5. computing power are becoming disembodied(Not having material body).

     

     

     

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 3

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that complete the sentences by writing the letters of the correct answer in the answer sheet provided.

  1. Hassani was told to __ grass around the house. A. Cut B. Cutting C. Cuts D.Chopping E. Chop
  2. We __ our new class monitor next week A. Had elected B. Would elect

    C.Shall elect D. Have elected E. Could elect

  3. We __ to Pemba by the Sea Express Ferry today A. Is going B. Would go C. Had gone D. Are going E. Have gone
  4. Julius Nyerere ___ in 1922 in Butiama village A. Had born B. Is born

    C.Have born D. Has born E. Was born

  5. Two weeks ago Mr. Swai __ his son to hospital A. Was sending B.Will send C. Sends D. Send E. Sent
  6. In some African traditions the young people are the ones who ___ the elders A. Great B. Greats C. Greet D. Greets E. Greeted
  7. I always ___ to the street A. Walking B. Walks C. Have walked D.Walk E. Am walking
  8. Last week their father ___ to visit them A. Came B. Come C. Comes

    D.Go E. Goes

  9. Juma __ his friend Makanja when he was going to the party. A.Was meeting B. Meeting C. Met D. Is meeting E. Meets
  10. We were looking at the wild animals when the rain ___. A. Starting B.Starts C. Will start D. Started E. Was started
  11. My brother looked for his lost cow ___ one year A. At B. With C. By

    D.In E. For

  12. Peter is good __ Mathematics A. In B. For C. To D. On E. With
  13. Neither Philipo ___ Ally will sit for the examination A. No B. With C. Nor

    D. And E. Or

  14. The girl ___ father died is my cousin A. What B. Whose C. Whom

    D. Which E. Where

  15. My grandfather may have ___ good advice for you. A. Big B. Many

    C. Small D. Some E. Few

  16. “Your shorts are torn, Baraka! You ___ to buy new ones!” said Juma.

    A.Ought B. Must C. Should D. Will E. Has

  17. He is ___ young to go to the University A. So B. Too C. Only D. As

    E.But

  18. Mr. Matei bought a ____ car in Beijing. A. Largest B. Biggest C.Most large D. large E. most big
  19. His school is ___ than ours. A. Bigger B. Smallest C. Small D. Big E. Biggest
  20. They have been learning English ___ 2005 A. In B. At C. Since D. For

    E.To

  21. My friend went to the bank ___ he wanted to withdraw some money. A. Because B. Although C. But D. If E. So
  22. ____ Lightness ____ Amina is in the group A. Either __ nor B. Either __ or

    C.Neither __ or D. Not __ only E. Not only ___ and

  23. London and Paris are ____ cities for business and pleasure. A. All B. Each C. Neither D. Either E. Both
  24. This is our friend ___ wrote a letter to our head teacher A. Which B.Whom C. Where D. Who E. Whose
  25. Memoi is not only big ___ strong A. And also B. Also C. But lso

    D.And E. But

  26. Is there ___sugar in your shop? A. Any B. Some C. Many D. Few

    E.A few

  27. ____ the managed road we managed to continue with our journey.

    A.Inspite B. Despite C. Despite of D. Because of E. Although

  28. The African companies run ___ A. Themselves B. Herself C.Itself

    D.Themselves E. Himselves

  29. Our neighbour had a ___ big house A. So B. Very C. That D. Too

    E.This

  30. The food we are eating is very delicious, ___ A. Don’t it? B. Is it. C. Isn’t it D. Is it? E. Isn’t it?

    SECTION B: VOCABULARY

For each of the following questions, choose the correct answer and write its letter in the answer sheet provided.

  1. The opposite of the word “arrive” is ___. A. Went B. Depart C. Go

    D.Come E. Departed

  2. A person from Tanzania is ____
    1. Tanzanians
    2. Tanzanianist
    3. Tanzanite
    4. Tanzanist
    5. Tanzanian
  3. A man whose work is to catch fish is a ___ A. Fishworker B. Fishguard

    C.Fishwife D. Fisherman E. Fishmonger

  4. Iramba is a district in Singida Region. Singida is a municipal town, Dodoma is a ___ A. Council B. City C. Village D. Division E. Nation
  5. A person who makes furniture is known as a ___ A. Carpenter

    B.Carpentry C. Furnisher D. Tailor E. Builder

  6. My sister’s son is my ___ A. Niece B. Nephew C. Cousin

    D.Uncle E. Aunt

     

SECTION C: COMPOSITION

This section has four mixed sentences. Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D.

  1. While in Arusha, they wrote about what they had seen there.
  2. When they returned home, they told their friends about their enjoyable trip
  3. Ali and his friends were excited about their trip to Arusha Trade Fair.
  4. At the Trade Fair, they saw a lot of displays.

     

SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully and then answer the questions that follow

Health is the general condition of a person’s mind, body and spirit, usually meaning to be free from illness, injury or pain. The World Health Organization (WHO) defined health in its broader sense in 1946 as “a state of complete physical, mental, and social well-being and not merely the absence of disease or infirmity.”

Generally, the context in which an individual lives is of great importance on health status and quality of life. It is increasingly recognized that health is maintained and improved not only through the advancement and application of health science, but also through the efforts and intelligent lifestyle choices of the individual and society. According to the World Health Organization, the main determinants of health include the social and economic environment, the physical environment, and the person’s individual characteristics and behaviors. In fact, an increasing number of studies and reports from different organizations and contexts examine the linkages between health and different factors, including lifestyles, environments, health care organization, and health policy.

Focusing more on lifestyle issues and their relationships with functional health, data from different studies suggested that people can improve their health via: exercise, enough sleep, maintaining a healthy body weight, limiting alcohol use, and avoiding smoking.

In addition to that, the ability to adapt and to self manage have been suggested as core components of human health.

Personal health also depends partially on the social structure of a person’s life. The maintenance of strong social relationships, volunteering, and other social activities have been linked to positive mental health and even increased longevity. In contrast, prolonged psychological stress may negatively impact health, and has been cited as a factor in cognitive impairment with aging, depressive illness, and expression of disease.

QUESTIONS

  1. Define health according to the passage you read
  2. Mentions major two important determinant to health Lifestyle choices from the passage you ready
  3. Being sociable can improve health? Why ?.
  4. Do you agree the statement which says “prolonged stress can cause physical health problems”. If you agree mention some of the health problems
  5. Give the long form of the word WHO?

 

TEST 3 ANSWERS

1

A

 

2

C

 

3

D

 

4

E

 

5

E

 

6

C

 

7

D

 

8

A

 

9

C

 

10

D

 

11

C

 

12

A

 

13

C

 

14

B

 

15

D

 

16

A

 

17

B

 

18

D

 

19

A

 

20

C

 

21

A

 

22

B

 

23

E

 

24

D

 

25

C

 

26

A

 

27

B

 

28

D

 

29

B

 

30

E

 

31

B

 

32

E

 

33

D

 

34

B

 

35

A

 

36

B

 

37

C

 

38

D

 

39

A

 

40

B

 

 

 

41. Health is a state of complete physical, mental, and social well-being and not merely the

absence of disease or infirmity.

42. individual and society

43. Yes, because the maintenance of strong social relationships, volunteering, and other social

activities have been linked to positive mental health and even increased longevity

44. Yes. Some of the diseases are cognitive impairment with aging and depressive illness

45. World Health Organization

 

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 4

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that correctly complete the sentences by writing the letters

  1. The pupils ____ the garden at the moment A. Water B. Are watering

    C.Watering D. Watered E. Have watered

  2. Kasogota ____ the dishes yesterday A. Wash B. Washing C. Washed D. Am taking E. Is washing
  3. I have just ____ my lunch A. Take B. Takes C. Taken D. Am taking

    E.Was taking

  4. She went to school while it was ___ A. Rain B. Rained C. Rains
    1. Raining E. Rainfall
  5. Joti and Masanja___ Bagamoyo historical sites next Monday A. Is visiting B. Were visiting C. Has visited D. will visit E. Will go
  6. The car ____ is coming belongs to my uncle A. Who B. Whose C. Which

    D.Whom E. What

  7. Why didn’t she ___ the next meeting? A. Attend B. Attended C. Attending D. Has attended E. Attends
  8. She ____ keeps goats nor sheep A. Either B. Neither C. Or D. Only
    1. Both
  9. The ___ village was next to me A. Most handsome B. Most beautiful

    C.Least handsome D. Pretty beautiful E. Better

  10. The packets of sweets ___ given to me A. Have B. Was C. Were D.Has E.Had
  11. Mr. Msama ___ a good salon car A. Own B. Owning C. owns

    D.Have owned E. Is owned

  12. It ___ for two hours A. Have been raining B. Was been rained

    C.Is been raining D. Has been rained E. Has been raining

  13. The car that Juma drives is not ___ A. Him B. His C. Theirs D. Is his

    E.Their

  14. They are proud ___ taking advice A. In B. On C. At D. Of E. So
  15. That big book is ___ A. Juma’s B. Jumas C. Jumas D. Juma E. Jumas’s
  16. Matui villagers bought a new bus last week. It is ___ A. Them B. They

    C.Hers D. They are e. Theirs

  17. Our teacher looked a roll call of presentees ___ he was on duty A. So

    B.Because C. That D. And E. Unless

  18. A lion is ___ dangerous than cow A. Much B. Most C. More D. Almost

    E.Mostly

  19. She always comes here ____ bus A. On B. By C. With D. In E. Of
  20. Furaha was playing while salome ____ ugali A. ate B. eaten C. was eating D. was eaten E. Eating
  21. That is ___ bag A. John B. Johns C. It John D. He E. John’s
  22. The country ___ people live in peace in Tanzania A. Whose B. Which

    C.What D. Who E. Whom

  23. Mangoes were ripe ___ eaten A. So to B. Enough to be C. Enough

    D.So that E. That

  24. Flowers were ___ by the pupils A. Watered B. Watering C.They water

    D.Water E. Are watering

  25. Which of the following sentences is correct?
    1. Although I am young, but I can play netball
    2. Although I am young, I can play netball
    3. Although I am young, I can plays netball
    4. Although I am young, but I can’t netball
    5. Although I am younger, I can’t play netball
  26. Amina said, “I’m much better.” The indirect speech of the sentence will be: A. Amina said she is much better B. Amina said that she is better

    C.She was doing well D. Amina says “she was better”

E.Amina said that she was much better

  1. Jakson ___ to hospital yesterday A. Go B. Goes C. Went D. Gone

    E.Is going

  2. The teacher is sick ____ she? A. Is B. Was C. Can D. Isn’t E. Him
  3. Marystella brought the box by ___ A. Herself B. Himself C. Themselves

    D.Her E. Him

  4. ___ is Fatima beautiful ____ intelligent A. Too __to B. So __ that C.Not only __ but she is also D. As ___as E. Both ___ and

     

     

    SECTION B: VOCABULARY

  5. The teacher gave me a ___ of keys A. Groups B. Bunch C. Bunches

    D.Group E. Piece

  6. The word double means ___ A. One thing B. Two things C. Three things

    D.Four things E. Five things

  7. A person who makes bread is a ____ A. Cooker B. Cook C. waiter D. Baker E. Carpenter
  8. The opposite of the word “sir” is ___ A. Son B. Father C. Madam D. Uncle E. Queen
  9. The plural form of the word “mouse” is ___ A. Mouthes B. Mousse

    C.Mause D. Mice E. Mouce

  10. I saw a ____ of lions on my way home A. Flock B. School C. herd

    D.gang E. Den

     

SECTION C: COMPOSITION

This section has ten mixed sentences (31 – 40). Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – D

  1. It was still dark
  2. He got up and turned on the light
  3. Yesterday Paul woke up at five o’clock
  4. He put on his shirt

     

 

SECTION D: COMPREHENSION

Education encompasses both the teaching and learning of knowledge, proper conduct, and technical competency. It thus focuses on the cultivation of skills, trades or professions, as well as mental, moral & aesthetic development.

Formal education consists of systematic instruction, teaching and training by professional teachers. This consists of the application of pedagogy and the development of curricula.

The right to education is a fundamental human right. Since 1952, Article 2 of the first Protocol to the European Convention on Human Rights obliges all signatory parties to guarantee the right to education. At world level, the United Nations’ International Covenant on Economic, Social and Cultural Rights of 1966 guarantees this right under its Article 13.

Educational systems are established to provide education and training, often for children and the young. A curriculum defines what students should know, understand and be able to do as the result of education. A teaching profession delivers teaching which enables learning, and a system of policies, regulations, examinations, structures and funding enables teachers to teach to the best of their abilities. Sometimes educational systems can be used to promote doctrines or ideals as well as knowledge, which is known as social engineering. This can lead to political abuse of the system, particularly in totalitarian states and government.

Primary (or elementary) education consists of the first years of formal, structured education. In general, primary education consists of six or seven years of schooling starting at the age of 5 or 6, although this varies between, and sometimes within, countries. Globally, around 70% of primary-age children are enrolled in primary education, and this proportion is rising.

In most contemporary educational systems of the world, secondary education consists of the second years of formal education that occur during adolescence.It is characterized by transition from the typically compulsory, comprehensive primary education for minors, to the optional, selective tertiary, “post-secondary”, or “higher” education (e.g., university, vocational school) for adults.

Higher education, also called tertiary, third stage, or post secondary education, is the non-compulsory educational level that follows the completion of a school providing a secondary education, such as a high school or secondary school. Tertiary education is normally taken to include undergraduate and postgraduate education, as well as vocational education and training. Colleges and universities are the main institutions that provide tertiary education. Collectively, these are sometimes known as tertiary institutions. Tertiary education generally results in the receipt of certificates, diplomas, or academic degrees.

QUESTIONS

  1. What will be the suitable title of the passage?
  2. From the passage, the process of teaching and learning is called______________
  3. Everywhere in the world children go to primary schools at which age?
  4. The word tertiary education refers to_____________________
  5. Mention the type of education which is optional from the passage you read?

    ANSWERS

TEST 4 ANSWERS

1

B

 

2

C

 

3

C

 

4

D

 

5

D

 

6

C

 

7

A

 

8

B

 

9

B

 

10

B

 

11

C

 

12

E

 

13

B

 

14

D

 

15

A

 

16

E

 

17

B

 

18

C

 

19

B

 

20

D

 

21

 E

 

22

 A

 

23

 B

 

24

 A

 

25

 B

 

26

 E

 

27

 C

 

28

 D

 

29

 A

 

30

 C

 

31

B

 

32

B

 

33

D

 

34

C

 

35

D

 

36

E

 

37

B

 

38

C

 

39

A

 

40

D

 

 

  1. Education
  2. Education
  3. Different age
  4. Post secondary education
  5. Tertiary education

 

PRIMARY SCHOOL

STD VII,

ENGLISH TEST 5

SECTION A: GRAMMAR

Choose the words that correctly complete the sentences by writing the letters in the answer sheet provided

  1. Our new member of the VIKOBA ___ to VIKOBA yesterday A. Come

    B .Reported C. Comes D. Will come E. Was coming

  2. The doctor ___ surely to town tomorrow A. Would ….. go
    1. Could …. Go C. Will ….go D. Had …. gone E. Does …go
  3. New computer technology ___ a new technological development A. Are

    B.Been C. Is D. Be E. Being

  4. Water ___ in a clean container to avoid contamination A. Is keeping

    B.Are kept C. Is kept D. Are keeping E. Keep

  5. This morning my brother saw ____ big lion when he was driving to work A. An B. Some C. Few D. A E. A few
  6. When he was studying, his father ___ in the garden A. Worked

    B.Was working C. Works D. Were working E. Is working

  7. The pupils __ along the road A. Are playing B. Is playing

    C.Was playing D. Were playing E. Are playing

  8. When I saw him, he ___ the house A. Cleaned B. Is playing

    C.Will have to clean D. Was cleaning E. Will clean

  9. They are good fellows, ____? A. Don’t they B. Are they C. Aren’t they

    D.They are E. Didn’t they

  10. The farmer ___ green vegetables in his new garden since yesterday A. Have planting B. Has been planting C. Have been planting

    D.Have planted E. Has being planting

  11. The bucket was ___ heavy __ I couldn’t lift it A. Very ….that B.So….that

    C.In order ….such D. Too ….that E. Such…that

  12. I will help you _____ you allow me A. Despite B. How C. If D. So

    E.Although

  13. Camels ___ in the desert A. Lives B. Live C. Leaves D. Was living

    E.Leave

  14. Mr. Mika ___ a new house last year. A. Buying B. Were buying

    C.Will buy D. Bought E. Buy

  15. Did you __ to see your friend yesterday? A. Gone B. Went C. Go

    D.Going E. Goes

  16. You will have to apply your knowledge well __ to pass the examination

    A.So as B. So that you C. So that D. In order that E. Such that

  17. He ___ now going to the University for further studies A. Has B.Is

    C.Am D. Was E. Be

  18. The principal wanted to know the _________ A. Teachers name B. Teachers’ name C. Teacher name D.Teacher’s name E.Teachers name
  19. Mr.Kaswamila has been teaching in this school ___ twelve years A. For B. Since C. By D. On E. With
  20. The bus around the corner belongs to me, so it is ____ A. Mine B. Me
    1. His D. Him E. My
  21. A place where milk is processed and sold is called ____ A. A diary B. A dairy C. A church D. A school E. A class
  22. My father owns that house. It belongs to ____ A. Her B. Him C. Their D.Our E. Yours
  23. Fadhili is among the pupils ___ were given scholarship last year A. Whom B. Which C. When D. Who E. Whose
  24. ____ cried bitterly when her father died A. The B. Her C. She D. His
    1. They
  25. Their dog is barking. ____? A. Isn’t he B. Isn’t she C. Isn’t it
    1. Isn’t they E. Is it
  26. You can ___ sleep or watch television A. Neither B. Either C. Go

    D.Watch E. And

  27. A lion is ___ than an antelope A. Fast B. Faster C. More fast D. More faster E. The fastest
  28. ___ you eat balanced diet you won’t be healthy A. Is B. However
    1. In spite of D. Unless E. Despite
  29. All pupils in the class are bright. The word “bright” is similar in meaning to __ A. Big B. Broad C. Clever D. Crazy E. Sleeping
  30. ___ working hard in their farms they harvested very little crops A. Although B. Despite of C. In spite of D. Though E. Unless

     

SECTION B: VOCABULARY

choose the correct answer and write its letter in the answer sheet provided.

  1. The daughter of your cousin is your __ A. Sister B. Nephew C. Niece
    1. Cousin E. Sister in law

32. A bird flies, a person walks, a snake glides and a cow ___ A. Wanders

B.Wonders C. Wander D. Wonder E. Wandered

33. Mr. Mapunda tests eye sight and sells spectacles, so he is called _A. Doctor

B .Detective C. Optician D. Chemist E. Surgeon

34. The father of your father is your ___ A. Grandson B. Grandfather

C .In law D. Grand child E. Older father

35. A young pig is called ___ A. Piglet B. Calf C. Lamb D. Sow E. We

 

SECTION C: COMPOSITION

This section has ten mixed sentences (36 – 40). Arrange the sentences so as to make a good composition by giving them letters A – J

  1. One woman was different from others

37. When he arrived, he saw a few other people who talked outside the ticket office

38. Yesterday evening Kazimoto went to the cinema.

  1. She wore an elegant black dress with brown leather belt
  2. While he was waiting for his friend Mateso, he looked at other people in the queue

 

 

SECTION D: COMPREHENSION

Read the following passage carefully then answer questions 41 – 45 by writing the correct answer in your answer sheet.

 

Nelson Rolihlahla Mandela (also known as Madiba), a South African anti-apartheid revolutionary and politician who served as President of South Africa from 1994 to 1999, was the first black South African to hold the office, and the first elected in a fully representative, multiracial election. Mandela was born to the Thembu royal family. He attended Fort Hare University and the University of Witwatersrand where he studied law. After the Afrikaner nationalists of the National Party came to power in 1948 and began implementing the policy of apartheid, a system of racial segragation, he rose to prominence in the the African National Congress‘s 1952 Defiance Campaign. Working as a lawyer, he was repeatedly arrested for seditious activities and, with the ANC leadership, was prosecuted in the Treason Trial from 1956 to 1961 but was found not guilty. Although initially committed to non-violent protest, he was arrested in 1962, convicted of sabotage and conspiracy to overthrow the government, and sentenced to life imprisonment in the Rivonia Trial.

An international campaign lobbied for his release, which was granted in 1990 after 27 years of imprisonment. Becoming ANC President, Mandela led negotiations with President F.W. de Klerk to abolish apartheid and establish multi-racial elections in 1994, in which he led the ANC to victory. He was elected President and formed a Government of National Unity. As President, he established a new constitution and initiated the Truth and Reconciliation Commission to investigate past human rights abuses, while introducing policies to encourage land reform, combat poverty and expand healthcare services.

 

 

QUESTIONS

  1. Who was the president of South Africa from 1994 to 1999 ?
  2. How many years the president of south Africa was been imprisoned?
  3. Why the leader of South Africa he was imprisoned?
  4. Do you think the leader of south Africa was arrested how many times?
  5. Mention 3 polices established by the president after forming government of national unit

     

    ANSWERS

TEST 5 ANSWERS

1

B

 

2

C

 

3

C

 

4

C

 

5

D

 

6

B

 

7

A

 

8

D

 

9

C

 

10

B

 

11

B

 

12

C

 

13

B

 

14

D

 

15

C

 

16

A

 

17

B

 

18

D

 

19

A

 

20

A

 

21

B

 

22

B

 

23

D

 

24

C

 

25

C

 

26

B

 

27

B

 

28

D

 

29

C

 

30

C

 

31

C

 

32

A

 

33

C

 

34

B

 

35

A

 

36

D

 

37

B

 

38

A

 

39

E

 

40

C

 

 

41. Nelson Rolihlahla Mandela (Madiba)

42. 27 years of imprisonment

43. Because of his anti-racial fight (anti-apartheid).

44. he was repeatedly arrested

45. Encourage land reform, combat poverty and expand healthcare services

All Notes & PastPapers WhatsApp Group

Get All Notes in our WhatsApp Group


Download Msomi Maktaba Offline App



Download Msomi Maktaba App fore offline reading

Download Msomi Maktaba

Get All Notes in our WhatsApp Group

Leave a Comment

error: Do you Want to copy? Contact us or you can print any notes by using print option or download msomi maktaba app from google playstore.
/* ]]> */